Hülyék uralma

Hülyék uralma

Már a józan ész is olcsó bolsevista trükk?

2015. április 21. - Willard cpt.

Már a józan ész is olcsó bolsevista trükk?

Szerintem van pozitívuma, hogy a nemzetközi tanulmányok átkerülnek a közszolgálati egyetemre. Miért? Mert ez az igazán jelentős lépés annak elismerése, hogy a diplomácia SZAKMA, mi több FONTOS SZAKMA, amit a politikai egyenszilárdság jegyében ugyebár a saját egyetemen kell kézben tartani. Ha pedig ilyen SZAKMA a diplomácia, akkor az azt oktató egyetemen szerzett szaktudás sem lehet többé „olcsó bolsevista trükk”.  Nagy kár, hogy erre nem jöttek rá korábban. Akkor ugyanis nem lett volna szükség több száz jól képzett, tapasztalt külügyes elküldésére... És akkor nem kellene átvinni a képzést a saját állami egyetemükre, és ott a rendszerhez lojális fiatal diplomatákat nevelni. A hangsúly természetesen a lojálison van. Máskülönben miért is ne lehetne a diplomáciát mi nemzeti egyetemünkön kívül oktatni? Vagy az: „ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség” régi klasszikus mottója jön újra divatba? Most már minden kell? Mindent ellenőrizni kell? De hol marad a józan ész? Hol maradt, amikor nemrégen a kommunikáció szakokkal tervezték ugyanezt és hol maradt a napelemek környezetvédelmi termékdíjának ötleténél és az új tankönyveknél? És még sorolhatnám... Hol? Sehol.

Én magam nem ettem még sem bal, sem jobboldali kenyeret, amit a pék, a szakember sütött. Csak jó és rossz kenyeret ettem.  Minden nap átjárok egy hídon, amit szakemberek, mérnökök építettek vagy ötven éve, mégsem gondolok erre a hídra úgy, mint kommunista építményre, ami rögvest leszakad. Örülök, hogy ennyi ideje jól szolgál. Nem hiszem, hogy a tanár, a buszvezető, az adóellenőr, a villanyszerelő, az ügyintéző, a rádiós, a műsorvezető jobb szakmai teljesítményre képes attól, hogy egyik, vagy másik világnézethez tartozik. Nem ez számít.

Fel nem foghatom hát, miért gondolja valaki-bárki-akárki, hogy a szakmának politikai irányultsága van? Megsúgom, nincs neki. Az igazi szakemberek - ha tehetik - mindig is a szakmájukhoz lesznek elsősorban lojálisak. A többi azután jön és ez így van rendjén. Nem azért tanultak és gyakorolták sok éven keresztül, hogy hülye utasításokra selejtet gyártsanak. Az igazi szakembernek a szakma a mindene. Ezért az igazi szakember utasításra nem hágja meg a szakmáját. Lehet úgy gondolkodni, hogy: „én fizetlek, azt mondod és teszed, amit tanítottunk neked”, de akkor jó, szakmai utasításokat kell adni a végrehajtóknak. Feltéve, hogy végre tudják hajtani, mert még ahhoz is kell némi szaktudás. Persze senki, még a legokosabb vezető sem érthet mindenhez. Döntés előtt ezért meg kell kérdeznie a szakembereket. Szakok bezárása előtt is. Ezt diktálja a józan ész.

Te mit gondolsz?

Cpt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyfertozottek.blog.hu/api/trackback/id/tr997386368

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.04.21. 15:13:34

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása